Ubuntu 8.10 op Acer Aspire One D150

Dit weekend heb ik me een mooi speeltje aangeschaft. Een netbook van Acer, meer bepaald de Acer Aspire One D150 1Bw. Mooi glanzend wit afgewerkt aan de buitenzijde en een 10inch schermpje aan de binnenzijde. Standaard wordt deze netbook geleverd met Windows XP. Niet dat ik iets heb tegen Microsoft (anders had ik het al lang gebruikt!), maar ik verkies toch Ubuntu.

Dus hier gaan we dan…

Na het uitpakken heb ik onmiddelijk de batterij geplaatst, het netsnoer aangesloten en op de powerknop geduwd. Dom!!! Heel DOM! Natuurlijk begint hij dan met de installatie van Windows XP. Aangezien ik bij mijn vorige laptops telkens de hidden partitie ben kwijtgeraakt, wou ik deze keer een goede backup hebben van de harde schijf. Dan heb ik maar een image genomen van de harde schijf, gebruikmakend van de Hiren BootCD die ik op een usbstickje had geplaatst. De volledige image is wel 12 Gb groot, maar ik heb nu een backup van zowel de hidden partitie en de geïnstallerde Windows Xp.
Als je bij de aanschaf van een nieuwe laptop eerst je backup neemt, dus na het uitpakken onmiddelijk opstarten met de Hiren BootCD en een image nemen van de harde schijf, dan kan je later telkens opnieuw de taal kiezen van je windows XP installatie omdat je steeds opnieuw met dezelfde originele image opnieuw kan beginnen. De image op zich is dan ook veel kleiner en kan in principe op een DVD schijfje gebrand worden samen met de Hiren BootCD.

Genoeg Windows en backup. Tijd voor Ubuntu.
Voor de installatie heb ik gekozen om eerst een ubuntu usbstick aan te maken op een andere computer en deze dan te gebruiken voor het opstarten. De installatie van Ubuntu geeft in principe geen problemen. Na de installatie valt meteen op dat er geen geluid is! Maar om dit probleem op te lossen hebben we wel internet nodig en blijkbaar werkt de wifi ook niet onmiddelijk. Om dit probleem aan te pakken zal je je Acer Aspire One via een netwerkkabel moeten aansluiten op je router om je te verbinden met het internet. Ik heb daar dus duidelijk geen zin in en verbind mijn Nokia N80 via usb aan de netbook. Onmiddelijk start er een wizard op die me vraagt met welke provider ik me wil verbinden en klaar is kees. Ik heb internet.

Wireless
Om de wireles-module aan de praat te krijgen, kan je verschillende drivers gebruiken. De ene is al wat beter dan de andere. Op https://help.ubuntu.com/community/AspireOne vind je in het engels terug wat ik hier in het kort zal schrijven.
Open een terminal venster en voer volgende commando’s uit:

wget http://snapshots.madwifi-project.org/madwifi-hal-0.10.5.6-current.tar.gz
sudo apt-get install build-essential linux-headers-$(uname -r)
tar -xzf madwifi-hal-0.10.5.6-current.tar.gz
cd madwifi-hal-0.10.5.6*/
make
sudo make install
sudo modprobe ath_pci

Eens dit achter de rug open je met behulp van een teksteditor het bestand ‘/etc/modules’, bijvoorbeeld:

sudo gedit /etc/modules

en voeg je aan het einde ath_pci toe

# /etc/modules: kernel modules to load at boot time.
#
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded
# at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored.

fuse
lp
ath_pci

Nu moeten we er wel voor zorgen dat als we de netbook uit slaapmode halen, de wireless interface opnieuw werkt. Hiervoor moet je een scriptje maken om de interface te herstarten. Dit doe je als zijnde root als volgt:

sudo gedit /etc/pm/sleep.d/00wireless

Er zal een leeg document geopend worden waar je volgend scriptje in plaatst:

#
# Restart WiFi interface after suspension
#

case “$1” in
resume|thaw)
/sbin/ifconfig wifi0 down
/sbin/ifconfig wifi0 up
;;
*)
;;
esac

exit $?

En als laatste mag je niet vergeten dit bestandje executable te maken:

sudo chmod u+x /etc/pm/sleep.d/00wireless

Indien echt nodig kan je eens heropstarten, en nu zou de wireless interface moeten werken.

Waar blijft het geluid

Eerder in dit bericht verwees ik naar https://help.ubuntu.com/community/AspireOne. Je zal wel gezien hebben dat ze daar ook het probleem van het geluid weten op te lossen. Je hoeft dus niet op deze site te blijven, maar in mijn geval werkte het geluid nog steeds niet als ik de stappen volgde die op die site beschreven staan. Dus blijf nog eventjes hier.

Blijkbaar duiken er verschillende problemen op met de geluidskaart. Sommigen kunnen geen gebruik maken van de microfoon. Anderen hebben geen geluid door de luidsprekers, maar wel via de aansluiting voor de koptelefoon. Wel ik heb al deze problemen.

Eerst en vooral heb ik de recentse alsa drivers gedownload van http://alsa-project.org. Voor mij was dat alsa-driver-1.0.19.tar.bz2. Open een terminal venster en voer volgende commando’s uit:

wget ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-1.0.19.tar.bz2
tar -xvjf alsa-driver-1.0.19.tar.bz2
cd alsa-driver-1.0.19
./configure --with-cards=all
make
sudo make install

In /etc/modprobe.d/alsa-base met je het volgende toevoegen:

options snd-hda-intel model=acer-aspire

Tot hier gekomen, maar het geluid werkte nog steeds niet. Dus gaan we verder met de volgende commando’s:

wget -c ftp://ftp.suse.com/pub/people/tiwai/misc/hda-verb-0.3.tar.gz
tar xvzf hda-verb-0.3.tar.gz
cd hda-verb-0.3
sudo apt-get update
sudo apt-get install build-essential
make
sudo ./hda-verb /dev/snd/hwC0D0 0x15 SET_EAPD_BTLENABLE 2

Na dit laatste commando zou je geluid moeten werken. Dat was toch het geval bij mij. Ik heb wel geen zin om telkens dit commando te geven als ik mijn netbook heb opgestart. Dus doen we het volgende:

cd hda-verb-0.3
sudo cp hda-verb /usr/bin
sudo chmod 755 /usr/bin/hda-verb

Nu openen we /etc/rc.local:

sudo gedit /etc/rc.local

En passen we het bestand aan als volgt:

hda-verb /dev/snd/hwC0D0 0x15 SET_EAPD_BTLENABLE 2
exit 0

Vergeet niet de ‘-e’ te verwijderen op de eerste lijn #!/bin/sh -e

Nu mag je je Acer Aspire One D150 heropstarten en zal je een heel vertrouwelijk deuntje horen bij het opstarten.


Plaats een opmerking