Bye bye rapidshare, welkom usenet

Nu de meeste internetproviders in het kleine Belgenlandje tot de jaren van verstand zijn gekomen en ze de downloadlimieten afschaffen, kunnen we eindelijk ten volle van onze internetverbinding genieten. En hoe?

Tot heden had ik enkel een account bij rapidshare, maar met het wegvallen van de downloadlimieten bij belgacom en telenet heb ik besloten om ook een usenetaccount bij te nemen. Mijn voorkeur gaat astraweb.be. Als usenetclient heb ik gekozen voor Sabnzbdplus.

De installatie gaat als volgt: klik op ‘Toepassingen->Ubuntu softwarecentrum’ en typ in de rechterbovenhoek ‘sabnzbd’.

Naargelang je intypt, zal de lijst dynamisch aangepast worden. Zoek in de lijst naar ‘web-based binary newsgrabber with nzb support’ ‘sabnzbdplus’. Klik nu op ‘Meer informatie’.

Iets naar onder zie je ‘Add-ons’. Vink hier ‘rar’ aan en klik dan op ‘installeren’.

Nu komt er een dialoogvenster waar je je administratief wachtwoord dient in te typen.

Je zal nu de installatie zien vorderen:

En daarna zie dat de installatie voltooid is.

Je mag het ‘Ubuntu softwarecentrum’ afsluiten. Nu gaan we verder met de configuratie van SABNZBDPLUS. Dit doen we door ‘Alt-F2’ te drukken. Er zal zich een venster openen ‘Toepassing uitvoeren’. Vul ‘sabnzbdplus’ in en klik op ‘Uitvoeren’.

Je browser zal openen op het adres http://localhost:8080/wizard waar je de configuratie kan starten van je Sabnzbd. Eerst en vooral kan je de taal kiezen. Selecteer de gewenste taal en klik op ‘Start wizard’.

Op het volgende scherm dien je de interface te kiezen. Voel je vrij om zelf een andere te kiezen, maar ik ga voor ‘Plush’.

Op het volgende scherm kan je de toegang tot je applicatie beveiligen met een wachtwoord. Dit kan interessant zijn als je meerdere pc hebt, en enkel één pc wenst te gebruiken om zaken te downloaden. Sabnzbd is dan bereikbaar op http://{ip van de pc waarop SABnzbd}:8080 (vb: http://192.168.1.101:8080) in je browser. Ik wens Sabnzbd enkel te gebruiken op deze pc, dus vink ik die optie aan en gebruik geen login en wachtwoord voor toegang tot Sabnzbd.

Nu dien je de gegevens in te vullen van je news-server. Ik heb geopteerd voor een abo bij http://www.astraweb.be en heb er nog geen spijt van. Bij astraweb heb ik 20 connecties. Aangezien dit de enige usenetclient is die ik zal installeren, ga ik alle 20 connecties met Sabnzbd gebruiken. Indien je dus nog andere usenetclients zou installeren, let er dan steeds op dat je nooit met meer dan 20 connecties verbonden bent. Verdeel dus je connecties over de verschillende usenetclients.

Indien je geregistreerd bent bij newsbin.com of nzbmatrix.com kan je dit hier meegeven. Dit geeft enkele voordelen.

In principe kan je het programma ‘Sabnzbd’ nu reeds gebruiken,maar….

wij gaan verder om nog enkele kleinigheden in te stellen. Ga naar ‘Instellen->Mappen’

Vul bij ‘Bewaakte map’ het volgende in: ‘downloads/nzb’. Let wel op case sensitivety!!!!

Normaal gezien zou bij het klikken op ‘Opslaan’ de directory ‘nzb’ vanzelf moeten aangemaakt worden, maar uit ervaring weet ik dat dit niet gebeurd. Dus even een directory ‘nzb’ aanmaken in /home/{username}/downloads/ .

Nu kan je gewoon een nzb bestand droppen in de directory downloads/nzb en Sabnzbd gaat automatisch de gevraagde bestanden downloaden.

Veel plezier


2 opmerkingen to “Bye bye rapidshare, welkom usenet

 • 1
  van Gennip
  January 7th, 2011 14:08

  Ziet er allemaal duidelijk uit in Kwik en Flupke taal (voor mij te begrijpen met die plaatjes…vandaar mijn volgend probleem.
  Heb mijn laptop (laten) voorzien van nieuwste ubuntu 10.10 versie en … krijg geen verbinding meer met internet.
  Mijn oude windows aanslingerprulcomputer werkt wel !?! op mijn vaste lijn ethernet modem (Speedtouch).

  Ik heb dus van Belgacom mijn gebruikersnaam fb12345(voorbeeld)@skynet.be.
  Mijn wachtwoord en e-mail adres, en voor de rest heb ik geen idee waar ik dit in moet typen.
  Een idee?

 • 2
  BlackGhost
  January 8th, 2011 15:49

  Kan je mij een screenshot opsturen van het resultaat als je ifconfig intypt in een shell-console?

Plaats een opmerking